2011 m. sausio 13 d., ketvirtadienis

‘92

  A few months ago I found a really interesting “book” at my parents: Otto’92 catalogue. Although I was still very young at that time (first grade), I do remember few details, especially how big this thing looked to me then. Lithuania was a very young country then. For half an age there was no such thing as shopping, cause there was nothing to choose  from... usually nothing to buy at all, even if you could afford it. And although  a lot changed in those (90) +2 years, we still didn't have shopping malls, brands, names or any affordable way to be a bit more near to fashion.  
  It was so interesting to look through this catalogue from different point of view. I never was a big fan of 90’s fashion, but if not looking to leggings, sky-high bikini briefs or golden sport costumes - there definitely are some good details. I’m already dreaming of mini vertically striped dress for this summer, matching stripes with dots, bow to my converse and colors, colors, colors...
  Prieš kelis mėnesius knisdamasi lentynoje tėvų namuose atradau įdomią „knygą“: Otto katalogas’92 pavasaris. 1992 –ieji: jokių tarptautinių prekinių ženklų. Ką čia – apskritai praktiškai jokių rūbų parduotuvių, tik ką siūlė Gariūnai, dar žengiantys pirmus žingsnius link savo aukso amžiaus, ar universalinė parduotuvė: bene vienintelis Vilniaus „prekybos centras“, iš kurios pamenu tik laiptus ir kaip mama pirko elektrinės spalvos paltą dideliais atvartais. O išeiginių gerų rūbų, pataupę pinigus, važiuodavome į Aprangos bazę. Žinoma, tokiame „amžiuje“ mados ar stiliaus aš nė ir negalėjau stipriau pažinti (pirma klasė), tai tik keli atmintyje išlikę kadrai ar nuogirdos iš mamos pasakojimo. Bet puikiai pamenu, koks didelis daiktas man tuomet atrodė šis katalogas.
  Vartydama katalogą ne kartą nusišypsojau, kaip stipriai išreikšta tų laikų mada. Ne pabrėžianti, bet kurianti kūno formas. O ir pačios kūno formos – kaikurios tuometinės manekenės ne tik kad nebūtų manekenės šiais laikais, bet kaikada ir sudvejotų savo galimybėmis įlisti į trumpesnį sijoną. Ir nors vienose detalėse sunkiau pamatyti grožį (iki padangės bikini kelnaitės ar tie čežantys sportiniai kostiumai – kaip?), daug ką galėčiau puikiausiai priderinti ir šiandien. Vertikaliai raudona/balta dryžuota medvilninė suknelė jau sukirpta, o į converse tipo kedus būtinai versiu kaspiną. Noriu taškuotos bliuskutės šalia dryžuoto sijono ir tos gausybės spalvų... 
Rūta

19 komentarai (-ų):

Jovita rašė...

O kokia nostalgija :) mes su drauge irgi vartydavom šitą pasakų knygą. Ten dar būdavo skyrius su žaislais, tai tas irgi darė neišdildomą įspūdį!

Sylvie rašė...

Pritariu - idealiai sukelia nostalgiją... Nors ką aš geriausiai atsimenu iš senų katalogų laikų.. tai turbut puslapiai ir jų kvapas. Nežinau kodėl, bet tas labiausai įstrigę.

Reikės pasiknaisioti ir man namo grįžus... užsinorėjau kažkaip;)

mirattes rašė...

Iš tikrųjų dauguma drabužių puikiai priderinami nūdienoje. Kažkaip nostalgijos nekelia, bet primena tuos mados deficito laikus, kai turgus aprūpino viskuo: nuo kiaušinių iki kailinių.

vonioje rašė...

kokios šukuosenos. tos bangos, ak :))

Laurute rašė...

Man irgi labai patiko kedai su kaspinais. :)

cip rašė...

yep, those dresses are damn lovely!
back with the 90s, as we know.

you don't read in Latvian, do you?
i thought that it couldn't hurt to ask.

Rūta rašė...

marginalijos - jo jo, tos visos žaislinės virtuvės TOKIA egzotika tuomet dar buvo...

Sylvie - kai suradau katalogą pirmas dalykas ką padariau - pabandžiau pauostyti. Pamenu ir aš tą kvapą, bet jis jau nugaravęs iš žurnalo =)

mirattes - deficito laikai man nostalgijos irgi tikrai nekelia. Bet būtent šitas katalogas, kuris realiai man buvo pati pirmoji pažintis su "shopping" kultūra - va čia sentimentų jau yra...

evelina - šukuosenos ir makiažai man yra absoliučiai nerealūs =)

Laurute - ir, kas svarbiausia, tokia visiškai elementari ir paprastai įgyvendinama idėja. Nežinau net kodėl anksčiau apie tai nesugalvojau.

cip - yes, a lot of "strong", but really nice and wearable dresses. Ad no, I don't understand Latvian...

Anonimiškas rašė...

Living in Germany, I was a total addict of Otto catalogues in the 90s. I made myself the romper with the white polka dots as a two-piece summer outfit in 92! Thanks for bringing this back to mind. I still think it looks pretty nice.

Akvilina rašė...

Pas mus lygiai toks pats yra!!!! Pries pora savaiciu irgi radau pas tevus :) Geras :) As anksciau uzsisvajodavau sita kataloga vartydama. O dar kai mazdaug tuo laikotarpiu ivede kabeline ir ziuredavom vokiskus RTL ar PRO7 tai is vis... visas reklamas mintinai mokejau (nors vokiskai nei bum bum) ir svaigdavau del leliu, barbiu, mars sokoladuku.... ajai jai...

Petit Moris rašė...

Laba,
Rašo Viltė iš PetitMoris. Neradau tavo email‘o, tad rašau taip. Taigi reikaliukas toks: šiandien gavau netikėtą laišką, o kartu su juo ir "stylish blog award" apdovanojimą, kuris turi keliauti iš vieno blog'o į kitą.
Šito smagaus žaidimo taisyklės - reikia parašyti 7 dalykus apie save ir siųsti apdovanojimą toliau, savo mėgstamiems tinklaraščiams.
Kviečiu dalyvauti.
Perduoti tam pačiam iš kurio gavai apdovanojimą, nebegalima :)
Aš šitą titulą gavau iš http://toksvisoks.blogspot.com ;
O apie tai pati parašiau http://petitmoris.blogspot.com/2011/01/as-apdovanota-stylish-blog-award.html ;
Linkėjimai, Viltė.

Anonimiškas rašė...

I was 12 in 1992, and I totally rocked the tee shirt, bloused out, tucked into tight, unflattering jeans. Why, why??

valikabu rašė...

O, Dievulėliau! :) Tobuli gražumėliai :) Norėčiau, kad dabar šitaip apsirengę visi gatvėmis lakstytų! :)

P.S. Smagus Tavo blogas labai! :) Džiaugiuos, kad radau labai labai labai :))

Rūta rašė...

Anonymous - I guess in Germany those catalogues were really huge thing. Well, nice to hear it brings good memories to someone else as well.

toks visoks - įtariu pakankamai daug kam šie katalogai buvo nauja pažintis su vakarų aprangos rinka, na bent mano ++ kartos žmonėms. Tėvų namuose turime dar kelis, be galo džiaugiuosi jog kuomet užeidavo tvarkymosi manija, nesugalvojome ir jų išmesti.

Petis Moris - dėkui už nominaciją, bandysiu ir aš su ja kaip nors "tvarkytis". Beje mano kontaktas nurodytas profilyje, bet pastebėjau jog daug kas nesuranda, tad bandau taisyti klaidą ir padaryti jį matomesnį.

A Sewn Wardrobe - well, it doesn't look that unflaterring to me. And it really had a lot of good things too. They just were different.

Valikabu - dėkui, malonu!

Anonimiškas rašė...

Smagus įrašas:) Tik man keistokai nuskambėjo sakinukas: "O ir pačios kūno formos – kaikurios tuometinės manekenės ne tik kad nebūtų manekenės šiais laikais, bet kaikada ir sudvejotų savo galimybėmis įlisti į trumpesnį sijoną." Jau kurios moterytės iš čia pavaizduotų turėtų abejoti savo galimybėm lįsti į trumpesnius sijonus?:))) Nebent jų čia nėra...:)

Rūta rašė...

Smagu, anonimiškas, jog patiko įrašas.
Ir ne, tikrai nesakiau jog jos turėtų suabejoti savo galimybėmis! Bet visgi dalis mano manymu suabejotų. Nes dabartinis suvokimas kas yra lieknas, gražus žmogus yra kitoks, dažnai peržengiantis "sveiko" žmogaus ribą. Vien pati pažįstu kelias absoliučiai sveiko gražaus normalaus sudėjimo merginas, kurios kompleksuoja dėl to sudėjimo! Ar taip turėtų būti? - ne! Ar taip yra? - taip!

Sigita Petrus rašė...

Ir man nostalgiją kokią sukėlė :0 mes turėjom kaimynus, kurie turėjo giminaičių Vokietijoje, tai vis iš jų mama parnešdavo tokių katalogų pavartyt. Ir taip, žinoma, žaislų skyrius buvo numeris 1. ir dabar prisiminiau, kad kažkaip vartydavau dar apatinio trikotažo skyrių, labai gražu man tie nėriniai visokie tuomet atrodė :)

Eglė rašė...

O aš vaikystėje baisiai mėgau popierines lėlytes, tai iš Otto prisikarpydavau manekenių ir su jomis žaisdavau :D ir visos vardus turėjo :)

Rūta rašė...

Sigita - na mes giminių užsenyje neturėjom tai net ir nežinau iš kur tie katalogai atkeliaudavo. Bet pakankamai daug kas jų turėdavo, tai matyt nebuvo jau tooooks didelis deficitas. Tik kad didelė naujovė.

Egle - aš niekaip nebūčiau išdrįsusi prieš tokį daiktą pakelti žirklių.

Anonimiškas rašė...

O, Rūta, suuuper!!!! Aš tuo metu jau buvau studentė ir net turiu savo nuotrauka prie kažkokio stulpo, kur stoviu, kaip manekenė mėlynais džinsais pačioj pirmoj nuotraukoj :D Iki šiol maniau, kad tuomet buvau pilnoka ir laaabai drąsi, bet po šios tavo publikacijos supratau - viskas gerai! :)))))