2011 m. spalio 18 d., antradienis

Custom Sewing/Rankinių siuvimas pagal užsakymą

  I made this handbag more than a month ago asked by a friend.  It‘s a copy with some little changes of one of the most beautiful handbags from fall’11 season – Marc by Marc Jacobs.  Those pockets  were amazing!
  There is no doubt, that having an original idea and making it real is always the most valuable form of creativity. But to me the most exciting part is not an idea itself, but translating it from 2D world into 3D and solving all the little problems that come along. In real world when people ask for a thing, they usually already have something in their mind. Sometimes it’s just a few details; sometimes it’s a complete picture. I can’t always know if I am copying a thing! So even if there are some moral issues, I think custom sewing  just can’t exist without copying on one or another level.
  Šios  rankinės kišenėlių ir skirtingų atspalvių odos derinimo idėją  pamačiau dar praėjusią žiemą Marc by Marc Jacobs rudens ‘11 kolekcijoje.  Kaip ir visada, sukurti savai jos interpretacijai vis pritrūkdavo laiko, kol prieš porą mėnesių pažįstama mergina rankinėje irgi įžvelgė grožį ir paprašė pasiūti.  
  Ar jūsų manymu didelis moralinis nusikaltimas šitaip su vos keliais pakeitimais nukopijuoti  daiktus?  Mano pozicija dvejopa. Šaunu jei sugebi parduoti savo absoliučiai originalią idėją.  Neneigiant – “aukščiausias lygis”. Bet kartais atrodo, jog kai kopijuoja didieji  Zara, Mango, H&M ir t.t., tuomet tai lyg ir natūralu  (“natūralus mados ciklas”). Visi perka, nors visi žino: originalumo beveik apskritas nulis. Bet jei koks mažas vienetas sugalvoja lygiai analogiškais  - komerciniais - tikslais panaudoti populiarią idėją, tie patys ištikimi Zaros ir Mango klientai juos apšaukia kūrybiškumo trūkumu. Ar savo juodu darbu uždirbtų pinigų nukreipimas vienur ar kitur nėra geriausias patvirtinimas, jog aš tam pritariu ar bent jau toleruoju? Ak taip: mes esame uždaro rato “aukos”, pinigų nėra kur kitur nukreipti (kaip kad nėra už ką balsuoti).  Ne.  Bumbėti leidžiama tik tiems, kas bent pabando iš to rato išlipti. Bet tokie ir nebumba – nes žino, jog išlipti galima.
  Gal kiek neįprastai ir net nemadingai nuskambės, tačiau mane  visame šitame daiktų atsiradimo procese labiausiai domina ne pradinis kūrybinis etapas, kuomet generuojamos idėjos, o tų idėjų materializavimas. T.y. kuomet mąstau, kaip 2D vaizdą smegenyse ar popieriuje perkelti į 3D realybę, kuomet modeliuoju iškarpą ir detales, kuomet sprendžiu visas siuvime iškylančias problemėles. Būtent dėl to aš praktiškai niekada nekopijuoju rankinuko “nuo savęs” – nesiuvu  antro visiškai analogiško; nebent iškart daryčiau porą vienodų. Bent kelios detalės ar techniniai įgyvendinimo sprendimai visada keičiasi. Taip jau nutinka, kuomet susilieja meilė rūbams ir mano fizikos išsilavinimas.
  Visi kalba, jog Lietuvoje trūksta kūrybiškų asmenybių. O gerų  specialistų? Pažvelgus į darbo biržos sudaromų paklausiausių profesijų sąrašus pagal laisvas darbo vietas, aukščiausiose pozicijose figūruoja ne dizaineriai, o technologai, sukirpėjai, ir tie patys siuvėjai. Ar mums tikrai trūksta idėjų? O gal greičiau kokybiško jų įgyvendinimo... bet kokio jų įgyvendinimo?
  Kitas aspektas  - siuvimas pagal užsakymus. Iš praktiškos pusės galiu pasakyti, jog laaabai retai žmonės prašo  jiems ką nors tiesiog sukurti. Dažniausiai  ateina su nuotrauka. O galų gale jei ir tik su keliomis mintimis galvoje – taip, užsakymo vykdymas jau nėra nuosavos idėjos įgyvendinimas. Kalbu ne tik apie tai, ką aš darau. Rūbų siuvimas, baldų gamyba ir visokie kitokie “kūrybiniai” darbai – tuo paremtas bet koks verslas  pagal užsakymą.   Ir  kopijavimas  yra vienintelis būdas tikrai tiksliai susikalbėti.  Vėlgi  iš patirties:  tais atvejais, kai pasitenkinu  vien tik žodiniu apibūdinimu ir pagal tai pieštu eskizu, dažniausiai vis tiek kažkiek nugrybauju į lankas nuo realių norų. Patirties neturintis žmogus ne visada geba suvokti ir atsakyti į techninius į klausimus.
  Man regis bėda ta, jog tiek viena, tiek kita pusė bando ieškoti meninių aspektų ten, kur iš tiesų tėra grynas verslas. O su verslumu yra visai kitokių problemų. Tiek to moralizavimo.
Handbag – made by me; jeans – Levi’s 552; shoes – Reserved; sweater – Victoria Secret; belt – second hand
Rūta

15 komentarai (-ų):

Akvilina rašė...

As labai daznai kopijuoju. Ne visa reiskini, bet bent jau ranka, koja, nuo kazkokio kurinio nusipjaunu sau. Internete galima pamatyti koki dalyka, ir jis gali sukelti visokiu nauju minciu patobulinimams ir pakeitimams. Kartais parduotuvej randu batus ir galvoju, nu va, jeigu nebutu sito sito, o vietoj to butu sitas tai butu tobulas batas! Va taip pas mane galva dirba...
Dar kitas dalykas, tai kas nuo ko kopijuoja ir kas yra sitos kopijuotoju piramides virsunej?
ZARA kopijuoja nuo podiumu, podiumai kopijuoja nuo blogeriu, nuo praeities, nuo dar kazin ko... blogeriai kopijuoja vieni nuo kitu ir nuo podiumu... Viskas atrodo sukasi ratu ir jokio kurybingumo dievo nera. Tie patys produktai tik naujai sukirpti vel grizta pas mus dabar jau apsuke visai maza, poros sezonu rata...
Labai grazi rankine! Gerai pagalvojus, dar butu galima kokia 10 jos variacijus sukurt pagal save... Man atrodo, kad tai joks kopijavimas.

Vaida rašė...

Geras įrašas. O rankinės irgi tobulos. Visos!

Carolyn rašė...

This bag is just beautiful!! I love the two different tones of leather together!

Rūta rašė...

Akvilina – siuvant daiktą sau dažniausiai tai ir būna taip, jog idealiai to ko noriu tiesiog neradau nusipirkti. Tai ar pirkti pagal save ne tobulą, ar pasigaminti tobulą – man pasirinkimas vienareikšmis =D
Dėl “kas nuo ko” – labai tiksli įžvalga. Man būtent ir nepatinka, jog šitame uždarame rate , kuomet reikia kažką apkaltinti, strėles įprasta kreipti į vieną pusę, o kitų neliesti. Nors pasigilinus – viskas veikia pagal tas pačias taisykles. Originalumas yra labai santykinis dalykas ir priklauso nuo to, kokiu mąstu mes vertinsime reiškinį.

Dėkui Kalėda! Malonu, jog patiko įrašas.
Šia tema susimasčiau todėl, jog pastaruoju metu ne kartą pajutau spaudimą: "jeigu jau vat siūni darai kažką susijusio su apranga tai, jau būk originalus, generuok super idėjas, arba būsi nieko vertas" Bet na tai niekada nebuvo ir nėra mano siekiamybė! Ir kodėl būtinai turėtų būti? Kodėl “prasčiau” yra domėtis ir užsiimti kitais kūrybos etapais? Nes jie tikrai nėra paprastesni.

Steam Kid - dėkui! Taip, iš emės sutinku, jog kopijuodamas turėtum padaryti geriau. Bet kita vertus vėlgi – pvz aš dažnau pamatau kažkokį įdomų techninį sprendimą ir bandau jį pati įgyvendinti. Tiesiog man yra įdomu pačiai išsiaiškinti „kaip“. Rezultatas nebūtinai geresnis už originalą. Bet man tai – vienas geriausių būdų savarankiškai mokytis ir tobulėti.
Arba grįžkim prie Zaros pavyzdžio – kopijuodami jie tai, kas yra techniškai beveik tobula, bet brangu, padaro labiau prieinamu dižiąjai masei. Kokybė žinoma kenčia. Bet na vėlgi – tai yra tos tos pačios idėjos kitoks techninis sprendimas, ir kainos/kokybės santykis išlaikomas. Ar visada kokybė - absoliutinis dydis? Manau kad ne.

Carolyn – thanks!

Haylee rašė...

You amaze me. Seriously I am speechless, that bag is INCREDIBLE.

Anonimiškas rašė...

Super įrašas... Super rankinė.

Aušra rašė...

Kiek maždaug kainuotų šį rankinė, žinoma, jeigu ji parduodama?

Sandra rašė...

Joo, kiek ta rankine kainuoja? Ji puiki!!!

Sandra
Stop by - Where are my keys?

Julia rašė...

The bag is fabulous. I love the color combo and the inerior print. It is very nice as it has many compartiments to organize all of your women stuff. I especially like leather bags and this one is just my style.

Rūta rašė...

Thanks Haylee and Julia!

Steam Kid - ne tai kad “kokybe ne visiems kriterijus”, as sakyciau – ne visada. Bet man tai tikrai. Pvz kuomet pavasari ar rudeni buna perziurineju garderoba, kartais “ismetu” absoliuciai naujai atrodancius daiktus. Uz kokybe is esmes buvo permoketa – gal man jos tiek tuo konkreciu atveju nereikejo?! Ne, man tai tikrai ne absoliutinis dydis, manau jog visada reikia atsižvelgti į situaciją.
Švarkelis labai grazus!

smeliopilys – dėkui!

Aušra, Sandra – konkrečiai ši rankinė jau nebe pas mane. Apie porą šimtų litų kainuotų tokią padaryti. Ji tikrai ne iš paprasčiausių =)

ju rašė...

Kopijavimą laikyčiau nusikaltimu tik tuo atveju, jei tai beatodairiškas autorinių teisių pasisavinimas ir paneigimas, kad tai tikrai 'kopija'. Na, o dėl to, kad kartais patys nesuprasdami savo žingsnių kažką nukopijuojame, kažką prikuriame laikau eiliniu kūrybos procesu. Kopijavimas - savotiška kūrybos grandinė ;)
Beje, rankinė nuostabi. Nepagailėčiau piniginės turinio tokiai įsigyti.

Rūta rašė...

Dėkui ju! Malonu girdėti jog ir vėl nebuvau "nuteista" =D

fillthecity rašė...

Rankinė labai daili!!!
Bet šį kartą, pagrindinės mano pagyros bus susijusios ne su įrašo tema, ir kontekstu... Nežinau, kaip šį reiškinį apskritai pavadinti, bet esi viena iš tų (nedaugelio) tinklaraštininkių, kurių įraša perskaitau angliškai + lietuviškai ir kiekvieną žodelį :D Tikrai, Tavo tekstai ir pamąstymai labai pritraukia. Retai, kada tokio tipo blogeriai rašo idomiai, retai kada išvis ką parašo..:D Todėl Didžiausios mano pagyros Tau! Ir sėkmės kūryboje.

Rūta rašė...

Dėkui, Toma, labai malonu girdėti jog kažkam patinka mano rašliavos! =D

Virginija rašė...


TOBULA rankinė! Labai labai labai :)